keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Punottu kattovalaisin ilman sähköä

Punottu kattovalaisin on kiva lisä nukkekodin valaisinvalikoimaan. Parhaiten tämä ehkä sopii vaatimattomiin olosuhteisiin.


 

Materiaalit
- metallisesta kynttilänpidikkeestä irrotettu keskiosa
- ohutta paperilankaa 1,5 m
- kaksi korupiikkiä, päässä silmu
- metallinen nyörin päähän laitettava osa tai kuulakärkikynän kärkiosa
- metalliketjua n. 7 cm
- 2 kpl metallisia filigraaneja
- lasihelmi lampuksi
- valkoista akryylimaaliaTyökalut ja muut tarvikkeet
- sivuleikkurit
- pyörökärkipihdit
- sivellin
- putkiloliimaa tai kuumaliimaa

- sakset
- naskali tai iso neula (ei kuvassa)


Työjärjestys

1. Irrota kynttilänpidikkeen osat toisistaan. Joissakin malleissa osat irtoavat helposti, mutta tässä olivat osat todella tiukasti kiinni toisissaa. Käytä irrotuksessa sopivia työkaluja.

2. Valaisimen varjostinosa tehdään tästä osasta. On makuasia, haluatko varjostimesta leveän vai kapeamman.  Muotoile se sellaiseksi kuin haluat. Osan päällä on liimaa. Sen voi halutessaan raaputtaa pois.

3. Maalaa kuvassa olevat osat valkoisella akryylimaalilla kahteen kertaan. Anna maalin kuivia täysin kuivaksi.

4. Mittaa ohuesta paperilangasta 1,5 m mittainen pätkä ja taita se kahtia. Aseta muodostunut silmukka varjostimen johonkin ulokkeeseen.

Koska ulokkeita on parillinen määrä, ei punontaa voi tehdä yhdellä langalla, vaan langanpäitä tulee olla kaksi. Langat menevät välikohdassa aina ristiin ja toinen lanka on aina ulokkeen takapuolella ja toinen etupuolella.
5. Jatka punomista eteenpäin. Pidä etusomi varjostimen sisäpuolella ja paina lankoja päällipuolelta pitäen niitä kireällä. 


6.  Kun olet punonut koko reunan, pujota naskalin pää punoksen sisään, jolloin kohtaan pystyy pujottamaan paperilangan pään.7. Pujota langanpää naskalin tekemään reikään.

Tee toinenkin reikä ja pujota toinen langanpää siihen. Katkaise liika lanka pois. Lisää pieni tippa liimaa, jotta langat pysyvät piilossa.8. Varjostin näyttää nyt tältä.
9. Liimaa valkoiseksi maalattu filigraani varjostimen päälle.10. Ketjusta tulee valaisimen ripustusjohto. Mallissa se on 7 cm pitkä.  Katkaise ketju haluamasi pituiseksi.

11. Avaa silmullisen korupiikin silmua hieman pyörökärkipihdeillä, jotta saat pujotettua ketjun siihen. Sulje silmu. Katkaise korupiikki noin 7 mm mittaiseksi.

12. Pujota korupiikki varjostimen päällä olevasta reijästä varjostimen sisään. Lisää piikin ympärille liimaa ja paina lampuksi tuleva lasihelmi varjostimen pohjaan.13. Valaisimen ripustusjohdon yläpäähän tarvitaan näitä työkaluja ja tarvikkeita.

Maalaa valkoisella maalilla hupparin nyörin päähän laitettava osa tai kuulakärkikynän kärkiosa.14. Avaa korupiikin silmu pyörökärkipihdeillä ja pujota ketjun pää silmuun. Sulje silmu.

15. Pujota kuvassa olevat osat kuvan mukaisessa järjestyksessä korupiikkiin ja lisää liimaa runsaasti.
Jos käytössäsi on kuumaliimaa, et tarvitse välttämättä helmiä tuon metallisosan sisään.  Helmien tarkoituksena on tehdä kyseisestä kohdasta kestävämpi

16. Taita korupiikin toinen pää 90 asteen kulmaan kuvan mukaisesti ja katkaise  liika pituus pois.


17. Maalaa koko valaisimen kaikki metalliosta akryylimaalilla. Työn aikana osat ovat naarmuuntuneet hieman ja maalia on saattanut irrota.

18.  Valaisin on nyt valmis. Kiinnitä valaisin kattoon sinitarralla tai kuumaliimalla.

Sopisiko tälläinen valaisin Sinun nukkekotiisi?

8 kommenttia: