perjantai 5. helmikuuta 2016

Runebergin torttuja Runeberg´s tarts

Tänään vietetään Runebergin päivää. J.L Runeberg on kansallisrunoilijamme 1800-luvulta. Hän kirjoitti ruotsiksi. Erään tarinan mukaan runebergin tortun kehitti J.L. Runebergin vaimo Fredrika. Mies oli pyytänyt vaimoltaan jotain herkullista syötävää. Kun kaapista ei löytynyt oikein sopivia aineita, päätti hän leipoa leivoksia vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksinmuruista, manteleista. Leivosten päälle tuli sokerikuorrutus ja hilloa. Runebergin leivoksia leivotaan tänäkin päivänä monissa kodeissa tai niitä ostetaan kaupasta valmiina.


We are celebrating Runeberg´s day today. Runeberg is Finland's national poet. He wrote in Swedish. He lived in the 1800s. His wife Fredrika invented the recipe of this tart. One day his husband wanted something sweet to eat.  Fredrika had lack of proper ingredients, so she decided to bake  cylindrical-shaped small tarts of the scraps of cookies, breadcrumbs, flour and ground almonds  There is sugar icing and raspberry jam on the top of the small tarts. 
  
Leivosten reseptiä on muokattu vuosien myötä. Hyvin usein leivokset on kostutettu punssilla tai rommilla. Runebergin leivoksia leivotaan tänäkin päivänä monissa kodeissa tai niitä ostetaan kaupasta valmiina. Ne saattavat olla muodoltaan nykyään myös kuppikakun muotoisia, koska paperisia vuokia on helpompi löytää kuin metallisia sylinterin muotoisia vuokia.

There are many variations of the recipe nowadays and very often these tarts are moistened with punch or rum.  Modern variation is to make cupcakes because it is easier to find  cupcake toppers than cylindrical-shaped baking molds.

15 kommenttia:

  1. Täällä Paraisilla, missä Fredrika ja Johan rakastuivat, on Fredrikan tupa niminen kesäkahvila. Kahvila sijaitsee talossa, jossa Fredrika asui tutustuessaan Johaniin. Siellä olen kuullut tarinan, jossa kerrotaan Fredrikan erään kerran kyllästyneen Johanin naukkailuun ja sen seurauksena käyttäneen punssipullon lopun torttujen kostuttamiseen. Siksipä pitäisi leivoksissa olla kostukkeena punssia. Totta vai tarinaa, tiedä häntä.

    Hyvää Runebergin päivää sinulle Sirkka!

    VastaaPoista
  2. Hei Nina! Minulla on vähän tietoa koko asiasta, mutta kertomasi juttu tuo asiaan lisävalaistusta.

    VastaaPoista
  3. Herkullisia torttuja! Maistuisi minullekin.

    VastaaPoista
  4. Hello Sirkka,

    The recipe sounds yummy. I like cookies, almonds and icing, of course... :D The little pink and brown tarts look very cute. :)

    Regards from Riverside,
    from Nina
    (and Jemima!)

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Yes, but I am sorry,they don´t taste as good as they look out.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Yes, but I am sorry,they don´t taste as good as they look out.

      Poista
  7. Hi Sirkka! It is always a bonus when a story behind the scene is given and I loved reading the history of these little cakes and a Finnish tradition! The cakes look delicious and now I am curious... do they taste more like a cookie or a cake? :))

    elzabeth

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Elizabeth! They taste more like a cake. They are good enough to be eaten once a year, but they are not my favourites when talking about our traditions.

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Jos pitäisi valita Laskiaispullan ja Runebergin tortun väliltä, valitsisin Laskiaispullan. Minulle riittää yksi kumpaakin kerran vuodessa. :)

      Poista