sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Punottu kori

Minulta on pyydetty salaattikorista tehtävän punotun korin ohjetta. Kori ei varsinaisesti ole punottu kori, vaan pikemminkin ommeltu.  Koreja olen esitellyt blogissani aikaisemmin täällä ja siellä on myös muun mallisia koreja kuin tässä ohjeessa esitelty.

Ohjeella saat tehdä miniatyyrejä vapaasti vain omaan käyttöösi. Ohjeen käyttäminen oppimateriaalina tai sen käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Kori on tehty tämän näköisestä muovisesta salaattiruukusta. Pohjasta kori  näyttää tältä.


Yläreuna on tämän näköinen

Korin lisäksi tarvitaan tylppä neula ja 15-säikeistä kalalankaa 7,5 m.  Jos teet korin käyttämällä muuta lankaa eivät ohjeessa annetut lankamäärät päde. Muun kokoiseen koriin eivät annetut lankamäärät myöskään päde.

1. Katkaise langasta 6,5 m pätkä. Tämä pätkä punotaan kahdessa osassa siten, ensin toinen pää ja sitten toinen pää. Käsittele langan päät liimalla purkautumisen ehkäisemiseksi.
Mittaa langan toisesta päästä 3,5 m kohta ja teippaa se korin yläreunaan. Pujota lanka neulaa. Aloita kiertämään lankaa neulan avulla korin vaakatasossa olevin loimien ympärille. Kierrä kussakin välissä 5 kertaa. Tee kerros valmiiksi.

2. Siirry korin alareunaan. Punottavaa on vain joka toisessa välissä. Kierrä lankaa neulan avulla 4 kertaa kussakin välissä. Mallin kannalta ei ole suurtakaan merkitystä, kierrätkö neulan alakautta ylöspäin vai päinvastoin, vaan on tärkeämpää, että peukalo on työn päällä tukemassa ommeltua kohtaa ja etusormi ja keskisormi ovat korin sisällä vastaavassa kohdassa.


3. Siirry jatkamaan seuraavaksi pohjan täyttämistä.  Lankaa ei siis  katkaista, vaan jatketaan eteenpäin. Pohjan täyttäminen tapahtuu keskeltä ulkoreunoille päin. Pujota  neula ensimmäisen loimen alta ja tuo ulos vasemmalla puolella olevasta reijästä. Pujota neula sitten loimen oikealla puolella olevasta reijästä ja tuo ulos kahden loimen alta vasemmalta puolelta. Jatka näin eteenpäin.


4. Ensimmäinen kerros tuntuu löysältä ja pysyy huonosti paikoillaan, mutta kun jatkat ompelua, työ kiristyy sopivaksi. Tee yhteensä 5 kerrosta. Pohja on valmis. Seuraavaksi siirrytään jatkamaan reunan tekoa.


5. Käännä työ vaakasuoraan kuvan osoittamalla tavalla ja jatka korin alimmaisen(= kuvassa oikeassa reunassa) välin täyttämistä. Ompelusuunta on alhaalta ylöspäin. Lanka kiertää jokaisen loimen. Neula kulkee kahden loimen ali, tulee reijästä ulos, menee kakkosloimen alapuolelta taas kahden loimen alle, jne. Ompele yhteensä 5 kerrosta. Päättele langanpää korin sisäpuolelle, pujottamalla se loimen suuntaisesti ompeleiden sisään. 6. Pujota neula langan toiseen päähän. Kierrä lankaa neulan avulla loimen ympärille edeten väli väliltä oikealle päin. Kuhunkin väliin tulee 6 langankiertoa.

 7. Täytä sitten ylimmät välit samalla tavalla kuin teit kohdassa 5.
Tee yhteensä 9 kerrosta. Päättele lanka korin sisäpuolelle, pujottamalla se ompeleiden sisään.


8. Tässä vaiheessa kori on tämän näköinen9. Katkaise uusi lanka, pituus 1 m. Käsittele langan päät liimalla, etteivät ne purkaudu. Pujota neula silmään ja pujota langan pää ompeleiden sisään. Jatka aitapistojen = ristikon teolla. Pisto ommellaan aina pystysuorassa olevien loimien alta, neulan ollessa vaakasuorassa.
10. Jatka pistoja vielä toinen kierros, jotta lopputulos näyttää tältä. Päättele lanka ompeleiden sisään, korin sisäpuolelle.


Kori on valmis.
Korin ompelu on haasteellista, koska lanka oli pitkä, mutta lopputulos on näin tehden parempi kuin jos tekisit usealla lyhyellä pätkällä.

Jos loimet sattumalta katkeavat jossain kohdassa ompelun aikana, voit leikata samasta muovimateriaalista kapeaa kaitaletta pitkän pätkän  ja asettaa sen vioittuneenkohdan päälle ja siitä kumpaankin suuntaan  ja peittää ompeleilla.

 


Korin sisäpuolestakin tulee todella siisti.


5 kommenttia: