keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomi Finland 100 vuotta years

Onnea Suomi!   Congratulations Finland!

 

 Itsenäisyyspäivä on tänä vuonna meille vuoden tärkein juhlamme.Suomi täyttää tänään 100 vuotta.

The Independence Day is this year's most important celebration for us this year. The country fills today 100 years.

 Sininen ja valkoinen ovat Suomen värejä. Valkoinen kuvastaa lunta ja sininen taivasta ja vettä.

  Blue and white colors are Finland´s colors. White is for snow and blue for heaven and water.

 Keittiö on koristeltu muutamin sini-valkoisin elementein. Kaitaliinoissa on sinistä ja valkoista. Suomen lippu ja kynttilät ovat sini-valkoisia. Patalaput ovat myös sinisiä.

The kitchen has been decorated with some blue and white elements. The tablerunners are blue and white. The flag of Finland and the candles are blue and white. The potholders are also blue.

 Emilian äiti hankki tänä vuonna uusia sini-valkoisia astioita juuri tätä päivää varten. 
Alkuruokana on herkullista sienikeittoa, joka on uudessa kattilassa. Sen jälkeen on perunoita ja uunissa paistettua kalaa ja sen kanssa maistuvaa kastiketta.

Emily´s mother bought this year new blue and white dishes for this occation.
As starters there is a delicious mushroom soup that is in a new kettle. Then there are potatoes and oven baked fish and sauce with it.

Jälkiruuan on tehnyt Emilia. Hän on katsonut syksyllä Master Chef Australia -ohjelmaa televisiosta ja tietää, että ruuassa pitää olla jokin rouskuva elementti, kotitekoista makeaa jäätelöä ja tuoreita marjoja.

Dessert is made by Emilia. She has watched the Master Chef Australia program on TV in the fall and knows that the food needs a crunchy element, homemade sweet ice cream and fresh berries.

 Suomen kansalliskukka on kielo, mutta nyt oli tyydyttävä siniseen hyasinttiin. Sekin on kyllä ihana kukka, koska se tuoksuu myös. Hyasintin vieressä on uusia posliiniastioita.

 Finland's national flower is a lily of the valley, but they had to be satisfied to a blue hyacinth. Yes, that is a wonderful flower too, because of the scent. There are new porcelain pots next to the hyacinth.

 

12 kommenttia:

 1. Beautiful kitchen, decorations and delicious food.

  VastaaPoista
 2. Finland gratulation!

  Very fine kitchen

  VastaaPoista
 3. Mother and Emily did a great job with the decorations and the cooking. I would like to try the salmon, it looks delicious.

  Mother has a very clean and tidy kitchen - my compliments.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nina, thank you for the compliments.
   The salmon is made from Fimo. It was quite easy to make it.

   Poista
  2. Sirkka,
   I would like to send Emily and you a christmas card this year. I do not know where to private message you. If you are interested, you can send me your postal address to the address shown in my blog profile.
   Kind regards -Nina

   Poista
  3. Hi Nina,

   I´ll send an email to you.

   - Sirkka

   Poista
 4. Onnittelut itsenäisyyspäivästä! Olet kauniisti koristellut keittiön. Kaikki on hyvin kaunista ja ruoka tuntuu erittäin maultavalta. Hugs, Julia

  VastaaPoista