tiistai 17. helmikuuta 2015

Pitkiä pellavia, pitkiä pellavia!


Tänään on laskiaistiistai ja lapset huutavat pullamäessä: "Pitkiä pellavia, pitkiä pellavia".  Pellavaa ei maassammejuurikaan enään viljellä, mutta silti toivotaan, että seuraava sato tuottaa pitkiä pellavia. Tavat eivät ole muuttuneet vuosikymmenien aikana, vaan perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Today we have Shrove Tuesday and the kids shout when sledding hill: "Long flax, long flax".  Flax is not grown in our country,  but still, it is hoped that the next harvest produce long flax. Practices have not changed over the decades, but the tradition is passed from generation to generation.

Muita laskiaisperinteitä ovat tietyt ruuat: hernekeitto, pannukakut ja laskiaispullat. 

Other Shrove Tuesday traditions are certain foods: pea soup, pancakes and Shrove buns. 

 Jokainen suomalainen on syönyt elämänsä aikana useita laskiaispullia. Niitä on nopea valmistaa. Nukkekodin laskiaispullien leipominen vei yllättävän kauan aikaa, mutta tässä niitä nyt on. Leivonnaisten tekeminen on sellainen tekniikka, joka ei ole minua harrastuksen alkuvaiheessa kiinnostanut juuri ollenkaan,  mutta nyt olen päättänyt opetella myös sitä jonkin verran.

Syötävät pullat tehdään vehnäjauhoista, maidosta, munista, hiivasta, sokerista, suolasta ja voista sekoittamalla niistä taikina, joka nostatetaan. Nostatuksen jälkeen taikinasta leivotaan pyöreitä pullia. Pullat voidellaan kananmunalla. Paistamisen jälkeen pullasta leikataan kansi pois ja pohjan ja kannen väliin lisätään kermavaahtoa ja mansikkahilloa. Kansi painetaan paikoilleen. Pullien päälle ripotellaan tomusokeria.

Every Finn has eaten several Shrove buns in his life. They can be baked quickly. My dollhouse Shrove buns baking took a surprisingly long time, but here they are now.  Polymer clays have never interested me, but now I've decided to learn miniature baking and cooking to some extent.

 It you want to make these buns, you need wheat flour, milk, eggs, yeast, sugar, salt and butter. Mix the dough and let it elicite.  Bake then small round buns. The buns are lubricated with egg. After baking cut off the top of the buns and add whipped cream and strawberry jam on the bun. Press the lid in place. The buns are sprinkled with powdered sugar on top.

11 kommenttia:

  1. Herkullisia laskiaispullia, namnam!

    VastaaPoista
  2. Onneksi leivoin laskiaispullia (1:1), muuten olisi voinut tulla nälkä.. :D

    VastaaPoista
  3. Oh, I love your little scene! The Shrove Tuesday food looks so delicious. Thank you for telling the traditions.

    VastaaPoista
  4. Una bonita tradición. Los bollos tienen un aspecto estupendo

    VastaaPoista
  5. Makoisat laskiaiset on vietetty :)

    VastaaPoista
  6. Hi Sirkka! I am very happy that you have decided to try mini baking again, because your Shrove Tuesday buns, look so good! I love the little sifter with the powdered sugar in it. You are a very tidy baker; if it were me, the sugar would be EVERYWHERE! :D

    elizabeth

    VastaaPoista
  7. Deliciosa manera de celebrar el carnaval,tus bollos se ven muy apetitosos!!!!
    Besos.

    VastaaPoista
  8. Thank you all for your lovely comments!

    VastaaPoista
  9. Preciosa escena y deliciosos bollos!!
    Besos.

    VastaaPoista
  10. La mesa ha quedado estupenda, menuda celebración de carnaval, esos bollos tienen que estar deliciosos.
    Un abrazo
    Maite

    VastaaPoista