sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Vappu May Day weekend

May Day weekend has been cold in Finland. The temperature has been some degrees above 0 degrees. It has rained and snowed. It has also been windy. The month May is the last of our spring months and it is quite warm often.May Day is an expected celebration just because of the end of spring. It is celebrated by eating sausages, potato salad, herring, etc. There is a wide range of programs on offer in our big cities.

Vapun aika on ollut Suomessa kylmä. Lämpötila on ollut muutamia asteita nollan yläpuolella. On satanut vettä ja lunta. On ollut myös tuulista. Toukokuu on viimeinen kevätkuukausistamme ja usein sen on aika lämmin. Vappu on odotettu juhla juuri kevään loppumisen vuoksi. Sitä juhlitaan syömällä nakkeja, perunasalaattia, silliä jne. Suurissa kaupungeissamme on monenlaista ohjelmaa tarjolla.

The color scheme of the kitchen has now changed from Easter yellow to pink. Emily has helped her mother with cooking and she has chosen a pink cupcake themed tablecloth.

Keittiön värimaailma on muuttunut nyt pääsiäisen keltaisesta vaaleanpunaiseen. Emilia on auttanut äitiä ruuanlaitossa ja hän on valinnut vaaleanpunaisen kuppikakku-aiheisen pöytäliinan.


 
Mother has made sima. It is a nonalcoholic drink. It is fermented of lemons, water, sugar and yeast. It is wasy to make and it can be drunken after a week. An other vappu (May Day) tradition is donut type buns, which are made of wheat dough. They are boiled in sunflowers oil. And are rolled in sugar after boiling.
 
 
Äiti on tehnyt simaa. Se on sitruunoista, vedestä, sokerista ja hiivasta käymällä tehtävä juoma. Valmistus on helppoa ja se valmistuu viikossa. Siman lisäksi sokerimunkit kuuluvat vappuun. Ne on donitsin muotoisia, mutta taikina on tavallinen vehnätaikina. Ne kypsynnetään rasvassa keittämällä. Kypsennyksen jälkeen ne kieritetään sokerissa.

Emily would have liked other delicacies on the table, but mom thinks these are enough.

Emilia olisi halunnut pöytään muitakin herkkuja, mutta äidin mielestä nämä riittävät.

 
Dad has just entered the living room as well. He didn’t know there were moths and donuts on offer. Emily is proud to present them.
The Children have also balloons, May Day fans, whirlpools and serpentines.
 
Isä on juuri ehtinyt tulla myös olohuoneeseen. Hän ei ole tiennyt, että tarjolla on simaa ja munkkeja.  Emilia esittelee ylpeänä niitä. 
Lapsilla on myös ilmapallot, vappuviuhkat, hyrrät ja serpentiiniä.

4 kommenttia:

 1. A nice party. Beautiful photos.

  VastaaPoista
 2. Happy May, Sirkka! I love how this sweet family never misses an opportunity to celebrate life, and how you have all the incredible minis to decorate for every occasion! It is always a treat to see the charming scenes you create!

  VastaaPoista
 3. ¡Qué bonitas tradiciones! La mesa esta estupenda.

  VastaaPoista
 4. Kiva nukkekoti ja valoisat kuvat, tulee kodikas olo kun näitä katselee.

  VastaaPoista